Vişneli Yaprak Sarma
Bir Osmanlı mutfağı klasiği daha; böyle bir lezzetle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Daha ekşi bir tat bekliyordum, aksine zeytinyağlı dolmanın tadına çok yakın bir lezzeti, vişnenin verdiği hafif bir mayhoşluk vardı. Tek kelimeyle harikaydı. Ben çok beğendim. Davet sofraları için farklı bir seçim olabilir. Ben listeme aldım. İlk fırsatta evde de deneyeceğim. Kursta yaparken yaprakları sıcak suda beklettik ancak yeterli olmadı yapraklar biraz sert kaldı. Kaynar suda bir taşım kaynatmak daha iyi sonuç verebilirdi. Yaprağın sert olması dışında sonuç başarılıydı. Hele içimizde, bu işte acemi olduğunu söyleyen, Olcay arkadaşımızın sardığı yapraklar daha bir lezzetliydi.. Herkesin eline sağlık arkadaşlar.
MALZEMELER• 500 gr. yaprak
• 500 gr. pirinç
• 250 gr. çekirdeği alınmış vişne
• 500 gr. ince kıyılmış kuru soğan (yemeklik pembe soğan tercih edilmelidir. (Karacabey soğanı))
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 çorba kaşığı toz şeker
• Nane 2 yemek kaşığı, 1 çay kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı tuz
• 1-1,5 su bardağı Zeytinyağı(bir kısmı üzeri için ayrılır.)
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı vişne suyu(dondurulmuş vişnelere bir su bardağı su ekleyip bekletilir)
YAPILIŞI1. Yapraklar hafif dirice haşlanıp suyu süzülür. Soğumaya bırakılır.
2. Soğanlar incecik doğranır.
3. Pirinç yıkanıp, süzdürülür.
4. Geniş bir tencere içine zeytinyağı konur. Isıtılır.
5. Soğanlar ilave edilip kavrulup, pembeleştirilir.
6. Süzülen pirinçler eklenir biraz kavrulduktan sonra şeker ve limon eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (limon tane tane olmasını şeker parlak olmasını sağlıyor.)
7. 1 bardak su ve 1 bardak vişne suyu ilave edilip kısık ateşte suyu çektirilir.
8. Islatıp suyunu aldığımız vişnelerin yarıdan fazlası dolmanın içine ilave edilir.
9. Tuz, tarçın, nane eklenip karıştırılır ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
10. Haşlanıp suyu süzdürülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır.
11. Yaprakların geniş kenarına hazırlanan harçtan, yaprağın büyüklüğüne göre 1-1,5 tatlı kaşığı konur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi sarılır. Harç bitene kadar aynı işleme devam edilir.
12. Tencere içine dizilir. Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığımız vişneler serpiştirilir. Üzerine bir miktar tuz ve zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için bir tabak ve tencerenin kapağı kapatılıp, harlı ateşte kaynatılır. (tabak yerine kalan parça yapraklarda kapatılabilir.
13. Kaynadıktan sonra altı kısılıp orta ateşte pişirmeye devam edilir. Ara sıra suyu kontrol edlip çektikçe birer bardak sıcak su eklenerek pişmesi sağlanır. Piştikten sonra kapağı hiç açılmadan, piştiği tencere içinde soğumaya bırakılmalıdır.
14. Soğuduktan sonra servis edilir.
15. Afiyet olsun.
NOT:a) Dolmalar ve sarmaların suyu 3 defada verilmelidir.
b) Piştikten sonra tencerede kalan vişne taneleri blenderden geçirilip sarmaların üzerine dökülerek de servis edilebilir.
c) Sardığım yaprakları genellikle harcı kavurduğum tencere(yıkamadan)içine dizip pişirmeyi tercih ediyorum. Daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.
Bir Osmanlı mutfağı klasiği daha; böyle bir lezzetle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Daha ekşi bir tat bekliyordum, aksine zeytinyağlı dolmanın tadına çok yakın bir lezzeti, vişnenin verdiği hafif bir mayhoşluk vardı. Tek kelimeyle harikaydı. Ben çok beğendim. Davet sofraları için farklı bir seçim olabilir. Ben listeme aldım. İlk fırsatta evde de deneyeceğim. Kursta yaparken yaprakları sıcak suda beklettik ancak yeterli olmadı yapraklar biraz sert kaldı. Kaynar suda bir taşım kaynatmak daha iyi sonuç verebilirdi. Yaprağın sert olması dışında sonuç başarılıydı. Hele içimizde, bu işte acemi olduğunu söyleyen, Olcay arkadaşımızın sardığı yapraklar daha bir lezzetliydi.. Herkesin eline sağlık arkadaşlar.
MALZEMELER• 500 gr. yaprak
• 500 gr. pirinç
• 250 gr. çekirdeği alınmış vişne
• 500 gr. ince kıyılmış kuru soğan (yemeklik pembe soğan tercih edilmelidir. (Karacabey soğanı))
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 çorba kaşığı toz şeker
• Nane 2 yemek kaşığı, 1 çay kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı tuz
• 1-1,5 su bardağı Zeytinyağı(bir kısmı üzeri için ayrılır.)
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı vişne suyu(dondurulmuş vişnelere bir su bardağı su ekleyip bekletilir)
YAPILIŞI1. Yapraklar hafif dirice haşlanıp suyu süzülür. Soğumaya bırakılır.
2. Soğanlar incecik doğranır.
3. Pirinç yıkanıp, süzdürülür.
4. Geniş bir tencere içine zeytinyağı konur. Isıtılır.
5. Soğanlar ilave edilip kavrulup, pembeleştirilir.
6. Süzülen pirinçler eklenir biraz kavrulduktan sonra şeker ve limon eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (limon tane tane olmasını şeker parlak olmasını sağlıyor.)
7. 1 bardak su ve 1 bardak vişne suyu ilave edilip kısık ateşte suyu çektirilir.
8. Islatıp suyunu aldığımız vişnelerin yarıdan fazlası dolmanın içine ilave edilir.
9. Tuz, tarçın, nane eklenip karıştırılır ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
10. Haşlanıp suyu süzdürülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır.
11. Yaprakların geniş kenarına hazırlanan harçtan, yaprağın büyüklüğüne göre 1-1,5 tatlı kaşığı konur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi sarılır. Harç bitene kadar aynı işleme devam edilir.
12. Tencere içine dizilir. Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığımız vişneler serpiştirilir. Üzerine bir miktar tuz ve zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için bir tabak ve tencerenin kapağı kapatılıp, harlı ateşte kaynatılır. (tabak yerine kalan parça yapraklarda kapatılabilir.
13. Kaynadıktan sonra altı kısılıp orta ateşte pişirmeye devam edilir. Ara sıra suyu kontrol edlip çektikçe birer bardak sıcak su eklenerek pişmesi sağlanır. Piştikten sonra kapağı hiç açılmadan, piştiği tencere içinde soğumaya bırakılmalıdır.
14. Soğuduktan sonra servis edilir.
15. Afiyet olsun.
NOT:a) Dolmalar ve sarmaların suyu 3 defada verilmelidir.
b) Piştikten sonra tencerede kalan vişne taneleri blenderden geçirilip sarmaların üzerine dökülerek de servis edilebilir.
c) Sardığım yaprakları genellikle harcı kavurduğum tencere(yıkamadan)içine dizip pişirmeyi tercih ediyorum. Daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.