Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Sosyalistler Replies 0
Share Views 21
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ŞEVKETİ BOSTAN ( Scolymus hispanicus )
#1
ŞEVKETİ BOSTAN ( Scolymus hispanicus )

Seferihisar pazarında satılan Şevketi bostan bitkisi
Bilimsel adı Scolymus hispanicus olan şevketi bostan, papatyagiller/ Asteraceae familyasından; tek veya çok yıllık,  otsu bitkidir. Yurdumuzun Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri dışındaki yerlerinde yetişmektedir. Özellikle kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimini görülen yerleri sever.  100 cm kadar boylanır, havuç gibi kazık köklüdür ilk önce rozet halindedir, daha sonra gövde ve dal oluşturur, yaprakları  ve gövdesi iğne dikenlidir. İlkbahar ve yaz aylarında açan parlak sarı renkli çiçekleri ile, benzerlerinden kolayca ayrılabilir. Tohumların kenarı kanatlı, yassı ve pulsu yapıdadır. Sonbaharda bitkinin toprak üstü kısmı tamamen  kurur.

Şevketi bostan yukarıda yukarıda da belirttiğim gibi yurdumuzda oldukca yaygın bir bitkidir, bu nedenle her yöremizde değişik bir adla karşımıza çıkar.  Bunlardan en çok bilinenler şöyledir.  Akçakız ( Çanakkale ), Akçakızı ( Balıkesir ),  Altın dikeni ( Eskişehir ), Askeriboz ( Balıkesir ). Aynalı tiken ( Denizli ), Bostan otu ( Uşak ), Çetni dikeni ( Balıkesir ), Diken ( Çanakkale, Muğla ),  Dikenkökü ( Muğla ), Kenger ( Balıkesir ), Könger ( Muğla ), Kuyruklu ot ( Manisa ), Sarı çiçek ( Afyonkarahisar ), Sarı çiçekli ot ( Eskişehir ), Sarı diken ( Manisa ), Sarı tiken ( Denizli ), Strafgada ( Çanakkale ), Şefkatibostan ( Çanakkale ), Şevketibostan ( Balıkesir, Eskişehir, İzmir, Manisa ), Uslu kenger, Zerdali dikeni.


Şevketi bostan bitkisinin çiçekli hali ( Scolymus hispanicus )
Şevketi bostan, Türkiye'nin en popüler yabani besin bitkilerinden biridir. Kültür olarak da yetiştirilmeye başlanmıştır. İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerde de sebze olarak tüketilmektedir. Tür adı ( hispanicus ) İspanya demektir.  Özellikle Ege bölgesinde, İzmir'de bitkinin kazık kökleri içindeki sert / özü çıkarıldıktan sonra beyaz renkli kabuğu sebze olarak yenmektedir. Ayrıca taze yaprakları ve gövdesi soyularak yenir. En çok da kuzu eti ile yapılan güveçi sevilir.  Bitkinin hasadı kış aylarında ve ilkbaharda yapılır ve  pazarlarda satılır. Ancak  giderek doğada azaldığından ve toplanması zor olduğundan diğer yenen yabani otlara göre oldukca  pahalı satılır. Anlıyacağınız herkesin alıp yiyeceği sıradan bir ot değildir, üstelik bir de yemek yapmak için kuzu eti almanız gerekir. Halbuki ünlü  Yunanlı filozof coğrafya biliminin kurucusu  Eratosten ( Eratosthenes ), M Ö. 3 yüzyılda  bu bitkiden  fakirler tarafından tüketilen bir gıda olarak söz etmiştir.
[Resim: Adsiz-300-x-200-piksel-600-x-200-piksel.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi