MUCİZE BİTKİ / GOJİBERİ
Gojiberi, Kurt üzümü ( Lycium barbarum )
Bilimsel adı 'Lycium barbarum' olan gojiberi ( goji berry - ingilizce adı ), patlıcangiller ( Solanaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken, 3 m. kadar boylanan, dikenli bir çalıdır. Anavatanı Çin'dir ( Himalaya Dağları ). Meyveleri yendiği için bütün dünyaya yayılmıştır. Yurdumuzda doğallaşmıştır. Kurt üzümü, Atlangaç olarak da bilinir. Yılda iki kere, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açmakta ve meyve vermektedir.
Gojiberi ( goji berry ), yurdumuzun hemen hemen bütün bölgelerimizde yetiştirilebilmektedir. Güneşli yerleri sever, sıcağa ve soğuğa datanıklıdır. Toprak konusunda fazla seçici değildir, nemli ve humusca zengin geçirimli toprakları sever. Yurdumuzda daha çok çit bitkisi olarak yetiştirilir. Son yıllarda tarımı da yapılmaya başlanmıştır. Saksı da yetişir.
Gojiberi, subtropikal iklime özgü bir bitkidir, dünyada en çok Tibet, Moğolistan ve Çin'de yetişmektedir. Aynı adı taşıyan kırmızı renkli meyveleri üzümsü, sulu ve tatlıdır. Daha çok kurutularak tüketilir. Yaprakları ise sebze olarak ve çay yapılarak değerlendirilmektedir.
![[Resim: IMG_1602-001.JPG]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK-46xBMjo9P_UK-RFco8R1TL5_cfFGpt5Edz5eP5Z3-XRWgTRAh9X7N4ZLzxZPDpJo_4T2vwJ_bq_TEYgGVHXN149v5BIdMrBshyoUKR9HJwSlwEvIG7d34Uj-uMmV6RVbaD0I_bL7q5j/s1600/IMG_1602-001.JPG)
Gojiberi, içinde bulundurduğu antioksidanlar, karbonhidrat ve vitaminlerden dolayı çok değerlidir. Daha çok tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Tibet ve Çin'de çok eskiden beri ilaç olarak kullanılmıştır. Yararları saymakla bitmeyen gojiberi+ye , bu yüzden 'mucize bitki' denir. Ancak bunların doğruluğu bilimsel olarak açıklanmamıştır. Yaşlanmayı geciktirdiği ve ömrü uzattığına inanılır.
Gojiberi kolay yetişir, fazla bakım istemez. Tohumdan, kökten ayırarak ve çelikle üretilir. Çok hızlı büyüdüğü için, dikildiği yıl bile meyve verebilir. Nitekim, bu yıl diktiğim gojiberi meyve vererek bana sürpriz yaptı.
Gojiberi, Kurt üzümü ( Lycium barbarum )
Bilimsel adı 'Lycium barbarum' olan gojiberi ( goji berry - ingilizce adı ), patlıcangiller ( Solanaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken, 3 m. kadar boylanan, dikenli bir çalıdır. Anavatanı Çin'dir ( Himalaya Dağları ). Meyveleri yendiği için bütün dünyaya yayılmıştır. Yurdumuzda doğallaşmıştır. Kurt üzümü, Atlangaç olarak da bilinir. Yılda iki kere, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açmakta ve meyve vermektedir.
Gojiberi ( goji berry ), yurdumuzun hemen hemen bütün bölgelerimizde yetiştirilebilmektedir. Güneşli yerleri sever, sıcağa ve soğuğa datanıklıdır. Toprak konusunda fazla seçici değildir, nemli ve humusca zengin geçirimli toprakları sever. Yurdumuzda daha çok çit bitkisi olarak yetiştirilir. Son yıllarda tarımı da yapılmaya başlanmıştır. Saksı da yetişir.
Gojiberi, subtropikal iklime özgü bir bitkidir, dünyada en çok Tibet, Moğolistan ve Çin'de yetişmektedir. Aynı adı taşıyan kırmızı renkli meyveleri üzümsü, sulu ve tatlıdır. Daha çok kurutularak tüketilir. Yaprakları ise sebze olarak ve çay yapılarak değerlendirilmektedir.
Gojiberi, içinde bulundurduğu antioksidanlar, karbonhidrat ve vitaminlerden dolayı çok değerlidir. Daha çok tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Tibet ve Çin'de çok eskiden beri ilaç olarak kullanılmıştır. Yararları saymakla bitmeyen gojiberi+ye , bu yüzden 'mucize bitki' denir. Ancak bunların doğruluğu bilimsel olarak açıklanmamıştır. Yaşlanmayı geciktirdiği ve ömrü uzattığına inanılır.
Gojiberi kolay yetişir, fazla bakım istemez. Tohumdan, kökten ayırarak ve çelikle üretilir. Çok hızlı büyüdüğü için, dikildiği yıl bile meyve verebilir. Nitekim, bu yıl diktiğim gojiberi meyve vererek bana sürpriz yaptı.