Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Arzu Replies 1
Share Views 13
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kafein, demansın ilerleme riskini azaltıyor
#1
Araştırma: Kafein, demansın ilerleme riskini azaltıyor

Araştırma: Kafein, demansın ilerleme riskini azaltıyor
Fransa'da yapılan bir bilimsel çalışmaya göre gün içinde makul miktarda kafein tüketimi, demansın ilerleme riskini azaltıyor.



'Alzheimer's & Dementia' dergisinde yayınlanan ve Fransa'da yürütülen araştırma kapsamında 2010-2015 arasında hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer teşhisi alan hastaların verileri incelendi.

Araştırma, kafein tüketimiyle Alzheimer'a işaret eden omurilik sıvısı belirteçleri arasında bir bağlantı olduğunu tespit etti.

Çalışmada yaşları 70'in üzerinde olan 263 kişinin klinik değerlendirmeleri yapıldı ve kahve, çikolata, çay ve gazlı içecekler gibi kafein içeren gıdaların tüketim miktarları incelendi. Katılımcılardan ayrıca MR taramaları ve kan ve beyin-omurilik sıvısı (BOS) örnekleri istendi.

Günde ortalama 200 miligramdan biraz fazla kafein tüketenler 'düşük' kafein grubuna alındı, daha fazla tüketenlerse 'yüksek' kafein grubunda değerlendirildi.

Araştırmanın sonucuna göre daha az kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığı görüldü. Düşük kafein grubundakilerin Alzheimer veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi alma riskinin iki buçuk kat daha fazla olduğu tespit edildi.

BOS'ta yapılan protein analizlerindeyse düşük kafein tüketenlerde beta-amiloid proteinlerinin belirli türlerinin daha fazla biriktiği görüldü.

Beta-amiloid brikimi Alzheimer hastalığıyla ilişkilendiriliyor.
Cevapla
#2
Kafein tüketmek Alzheimer ihtimalini azaltabilir mi?

Fransa'da yapılan araştırma, kafein tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını ortaya koydu.



Fransa'da bir ekip, 2010-2015 yılları arasında hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer teşhisi konulan hastalarla ilgili verileri inceledi. Yaşları 70'in üzerinde olan 263 katılımcının klinik değerlendirmesi yapılarak, günlük kahve, çikolata, çay ve gazlı içecekler gibi kafein içeren gıdaları tüketim miktarları incelendi. Gönüllüler, MR taramalarına girdi ve kan ile beyin omurilik sıvısı (BOS) örnekleri verdi.

Günde ortalama 200 miligramdan biraz fazla kafein tüketenler ‘düşük’ kafein grubuna alındı, daha fazla kafein tüketenler ise 'yüksek' kafein grubunda değerlendirildi. Elde edilen veriler, daha az kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığını gösterdi. Düşük kafein grubundakiler, Alzheimer veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi alma riskine yaklaşık 2,5 kat daha fazla sahipti.

BOS'ta yapılan protein analizlerinde ise düşük kafein tüketenlerde beta-amiloid proteinlerin belirli türlerinde önemli farklılıklar bulundu. Düşük kafein tüketenlerde, beyindeki Alzheimer belirtileriyle ilişkilendirilen beta-amiloid proteinlerinin daha fazla birikimi gözlemlendi.

Alzheimer's & Dementia dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kafeinin ne zaman ve nasıl tüketildiğine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, günün geç saatlerinde kahve içmek uykuyu etkilediği gibi bu uzun vadeli nörolojik işleyişe de etki edebiliyor. Çikolata ve enerji içeceklerini aşırı tüketmek ise ilave şeker yüküne neden oluyor ve bu da bilişsel sağlığı riske atıyor.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi