Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Sosyalistler Replies 0
Share Views 16
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FENER ÇİÇEĞİ ( Kniphofia )
#1
FENER ÇİÇEĞİ ( Kniphofia )



Fener çiçeği ( Kniphofia uvaria ), Boztepe / Ordu
Botanik adı kniphofia uvaria olan fener çiçeği kuşkonmazgiller / asphodelaceae familyasından;  çok yıllık, rizomlu, şerit yapraklı ve oldukca dekoratif otsu bir bitki türüdür. Yaz aylarında meşaleler şeklinde sürgün uclarında sarı kırmızı ve turuncu renkli çiçekler açar. Bu nedenle 'meşale zambak' da denir. Kıyı bölgelerimizde park ve bahçeleri süsleyen en güzel çiçeklerden biridir. Menşei Güney Afrika'dır.

Kniphafia cinsinden;  K. Galpinii, K. Horthiae, K. Caulescens, K. Rooperi, K. Thomsonii gibi bir çok süs bitkisi türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin cins adı, 18 yüzyıl Alman hekim ve botanikcisi  Johann Hieronymus Kniphof'a ( 1704 - 1763 ) ithafen verilmiştir. Bunlardan en çok Kniphofia uvaria türü ve kültür çeşitleri yetiştirilmektedir.
[Resim: IMG_7425.JPG]

Fener çiçeği ve yaprakları.
Fener çiçeği güneşli yerleri ve organik madde bakımından zengin hafif kumlu, geçirgen, nemli  toprakları sever. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır, su ihtiyacı normaldir. Kışın toprak üstü kısmı ölür ya da kesilerek dinlendirilir. Çimen gibi yeşil renkli yaprakları şerit gibi uzundur. Bitkinin çiçekleri içi boş dik sürgünlerin üzerinde bulunur, fener gibidir, dik bir salkım ya da başak oluşturur. Çiçek tomurcukları alttan itiberen açmaya başlar, parlak turuncu renklidir daha sonra sarı bir renge döner, bu nedenle çiçek başakları iki renklidir. Arıları kendine çeker.

Fener çiçeği fazla bakım istemez, rizomları ( kök sapı ) ile çoğalır,  bu nedenle 2 - 3 yılda bir sökülerek dağıtılır. Tohumla ve kökten ayırarak üretilir. Tohumdan üretilenler ilk yıl çiçek açmaz. 

Kaynaklar: Vikipedi.
[Resim: Adsiz-300-x-200-piksel-600-x-200-piksel.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi