Çimen Suyu (Buğday Çimi) Kanseri Öldürür mü?
Çimen suyu
İnternette dolaşan ve virüs gibi yayılan yazılardan biri “Çimen suyu ve Kanserin Ölümü” başlıklı bir yazı. Altında Uludağ Üniversitesi Bahçe Tarımı Bölümü Başkanı Dr. Serap Kırmızı’nın imzası var. Herkes bu yazıyı bir Doç. Dr. yazmış düşüncesiyle okuyor hatta inanıyor ama Dr. Serap Kırmızı’nın resmi internet sitesine girin verdiği ilk bilgi böyle bir yazının kendisine ait olmadığı. Linki ekte veriyorum kendi gözlerinizle görün.
http://gemlik.uludag.edu.tr/?p=242
Ne yazık ki internette zaman zaman abartılı ve sansasyonel bilgiler altında uydurma ya da yalan isim bilgileri ile yayılıyor. Bu konuda hepimizin dikkatli olması, araştırması, titizlenmesi lazım.
Bu yazıda amacım, çimen suyunun araştırılmış belgelenmiş yararları üzerine bilgi vermek. Ben ara sıra tüketiyorum çimen suyunu, evde bir meyve sıkacağım var. Besin değerinden dolayı ve enerji verdiğini düşündüğüm için tercih ediyorum.
Öncelikle, mutlaka her tür destek ve beslenme takviyesi ile ilgili doktorunuza danışmadan birşey kullanmayın özellikle tedavi sürecinde buna maksimum özen gösterin. Bazı besinler ve takviyelerin size yararı olmayabilir ve hatta aldığınız ilaçlara ters etki yapabilir. Çimen suyu çiğ tüketildiği için özellikle kontaminasyon riskine dikkat etmek gerekir.
Sağlıklı günler dilerim,
ET
Çimen suyunun alfabesi
Çimen Suyu, bildiğiniz sokakta büyüyen çimenler değil, özel yetiştirilen buğday çimlerinin sıkılmasıyla elde edilir.
Tadı acımsıdır. Bir yudumda içerek hemen arkasından da ağzınızı tatlandırmak için bir dilim portakal alabilirsiniz.
İçindeki enzimlerden tam olarak yararlanmak için PİŞİRMEDEN çiğ olarak yenmesi tavsiye ediliyor. Enzimler, ısı 50 derece civarına çıkınca bozuluyor.
Çimen suyunun içinde ne var?
Ne yok ki!
En başta %70 oranında klorofil var. Klorofili yeşil kan olarak düşünebilirsiniz. İnsan kanında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri, hemoglobinle benzer yapıya sahip. Farkı, hemoglobinin merkezinde demir var, klorofilin merkezinde ise magnezyum.
Kompleks bir protein, yaklasik 30 enzim, vitamin ve mineralden olusmus:
K, E, C, A, B, B12 , B9 , B8 , B6 , B3 , B2 ve B1 gibi vitaminler
Demir
Kalsiyum
Magnezyum
Selenyum
Amino asitler
Ayrıca anti-oksidan özelliğe sahip.
Çimen suyu mucize bitki mi?
Bazı internet sitelerine göre çimen suyunun deva olmadığı dert yok. Menapozdan beyazlayan saça ağız kokusuna, diş çürümesine kadar herşeye iyi geliyor. Kansere, bağırsak hastalıklarına, karaciğere şifa…
Peki gerçekten de mucize bitki mi?
Ufak ölçekli ağağıda saydığımız araştırmalarla destekli faydaları hariç bu iddaların çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamış.
Bu konuda yapılan araştırmaları gelin birlikte tarayalım.
Klinik araştırmalar:
Ülseratif kolit
İsrail Teknik Üniversitesinden Ben-Arye ve ekibinin çalışmasında ülseratif kolit şikayeti olan 23 hastaya bir ay boyunca hergün 100ml çimen suyu veriliyor. Sonuç? Rektal kanamada ve bağırsak hareketlerinde belirgin iyileşme sağlanmış.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Talasemi, Akdeniz anemisi
Talasemi ülkemizde sık görülen önlenebilir kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hastalara günde 100 ml çimen suyu verilmiş. Yan etki görülmemiş. Çimen suyu tüketen hastaların kırmızı hücre kan nakli ihtiyacı %25 azalmış.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Romatoid Artrit
Finlandiya’da yapılan bir araştırmada Romatoid Artrit hastalarının beslenmesine çimen suyu ve dut ilave edilmiş. Araştırmacılar tüketim yapan grupta eklem problemlerinde azalma ve uyku düzeninde iyileşme gözlemlemiş.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Kanser Destek
Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, Akut Promyeloktik lösemi HL60 hücrelerinde sitotoksik özellikler göstermiş. Bir başka çalışmada, meme kanserli 60 hastaya, kemoterapinin ilk üç evresinde, günde 60cc çimen suyu veriliyor. Kontrol grubuna verilmiyor. Sonuç Myelotoksitisiti sınırlanmış. Bu hastalar daha az kemik ve kan yapıcı ilaca ihtiyaç duymuşlar.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu araştırma çok küçük ölçekli ve hastaların %20‘si bulantı nedeniyle deneyi yarıda kesmiş. Bu konuda daha büyük ölçekli araştırmalara ihtiyaç var.
Bir diğer araştırmada Hindistan’da Netaji Subhash Chandra Bose Kanser Enstitüsünde 400 hasta üzerinde yapılmış. Terminal, tedavi ümidi olmayan hastalarda, çimen suyu tüketiminin kan transfüzyonu ihtiyacını azaltıp azaltmadığına bakılmış. Hastalar 6 ay boyunca 30ml çimen suyu tüketmiş.
Sonuç: Hemoglobin, toplam protein ve albumin değerlerinde düzelme görülmüş.
Çimen suyunun yan etkisi var mı?
Çoğu yetişkin için kullanımı güvenli. Ancak bazı kişilerde bulantı, kabızlık ve iştah kaybına yol açabilir. Özellikle çiğ olarak tüketildiği için kontaminasyona dikkat etmek gerekiyor.
Sağlıklı ve güzel günler dilerim.
ET
Kaynaklar:
http://www.ncahf.org/articles/s-z/wheat grass.html
http://www.living-foods.com/articles/whe...sinfo.html.
http://www.canceractive.com/cancer-activ...spx?n=3147
Marawaha RK, Bansal D, Kaur S, Trehan A. Wheat grass juice reduces transfusion requirement in patients with thalassemia major: a pilot study. Indian Pediatr. 2004
Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.
Journal of Clinical Oncology, 2006 ASCO Annual Meeting Proceedings Part I. Vol 24, No. 18S (June 20 Supplement), 2006: 8634 S. Dey, R. Sarkar, P. Ghosh, R. Khatun, K. Ghorai, R. Choudhury, R. Ahmed, P. Gupta, S. Mukhopadhyay, A. Mukhopadhyay
http://news.cancerconnect.com/lung-cance...-patients/
Ben-Arye E, et al. Wheat Grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis. Scand J Gastroenterol 2002a
Çimen suyu
İnternette dolaşan ve virüs gibi yayılan yazılardan biri “Çimen suyu ve Kanserin Ölümü” başlıklı bir yazı. Altında Uludağ Üniversitesi Bahçe Tarımı Bölümü Başkanı Dr. Serap Kırmızı’nın imzası var. Herkes bu yazıyı bir Doç. Dr. yazmış düşüncesiyle okuyor hatta inanıyor ama Dr. Serap Kırmızı’nın resmi internet sitesine girin verdiği ilk bilgi böyle bir yazının kendisine ait olmadığı. Linki ekte veriyorum kendi gözlerinizle görün.
http://gemlik.uludag.edu.tr/?p=242
Ne yazık ki internette zaman zaman abartılı ve sansasyonel bilgiler altında uydurma ya da yalan isim bilgileri ile yayılıyor. Bu konuda hepimizin dikkatli olması, araştırması, titizlenmesi lazım.
Bu yazıda amacım, çimen suyunun araştırılmış belgelenmiş yararları üzerine bilgi vermek. Ben ara sıra tüketiyorum çimen suyunu, evde bir meyve sıkacağım var. Besin değerinden dolayı ve enerji verdiğini düşündüğüm için tercih ediyorum.
Öncelikle, mutlaka her tür destek ve beslenme takviyesi ile ilgili doktorunuza danışmadan birşey kullanmayın özellikle tedavi sürecinde buna maksimum özen gösterin. Bazı besinler ve takviyelerin size yararı olmayabilir ve hatta aldığınız ilaçlara ters etki yapabilir. Çimen suyu çiğ tüketildiği için özellikle kontaminasyon riskine dikkat etmek gerekir.
Sağlıklı günler dilerim,
ET
Çimen suyunun alfabesi
Çimen Suyu, bildiğiniz sokakta büyüyen çimenler değil, özel yetiştirilen buğday çimlerinin sıkılmasıyla elde edilir.
Tadı acımsıdır. Bir yudumda içerek hemen arkasından da ağzınızı tatlandırmak için bir dilim portakal alabilirsiniz.
İçindeki enzimlerden tam olarak yararlanmak için PİŞİRMEDEN çiğ olarak yenmesi tavsiye ediliyor. Enzimler, ısı 50 derece civarına çıkınca bozuluyor.
Çimen suyunun içinde ne var?
Ne yok ki!
En başta %70 oranında klorofil var. Klorofili yeşil kan olarak düşünebilirsiniz. İnsan kanında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri, hemoglobinle benzer yapıya sahip. Farkı, hemoglobinin merkezinde demir var, klorofilin merkezinde ise magnezyum.
Kompleks bir protein, yaklasik 30 enzim, vitamin ve mineralden olusmus:
K, E, C, A, B, B12 , B9 , B8 , B6 , B3 , B2 ve B1 gibi vitaminler
Demir
Kalsiyum
Magnezyum
Selenyum
Amino asitler
Ayrıca anti-oksidan özelliğe sahip.
Çimen suyu mucize bitki mi?
Bazı internet sitelerine göre çimen suyunun deva olmadığı dert yok. Menapozdan beyazlayan saça ağız kokusuna, diş çürümesine kadar herşeye iyi geliyor. Kansere, bağırsak hastalıklarına, karaciğere şifa…
Peki gerçekten de mucize bitki mi?
Ufak ölçekli ağağıda saydığımız araştırmalarla destekli faydaları hariç bu iddaların çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamış.
Bu konuda yapılan araştırmaları gelin birlikte tarayalım.
Klinik araştırmalar:
Ülseratif kolit
İsrail Teknik Üniversitesinden Ben-Arye ve ekibinin çalışmasında ülseratif kolit şikayeti olan 23 hastaya bir ay boyunca hergün 100ml çimen suyu veriliyor. Sonuç? Rektal kanamada ve bağırsak hareketlerinde belirgin iyileşme sağlanmış.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Talasemi, Akdeniz anemisi
Talasemi ülkemizde sık görülen önlenebilir kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hastalara günde 100 ml çimen suyu verilmiş. Yan etki görülmemiş. Çimen suyu tüketen hastaların kırmızı hücre kan nakli ihtiyacı %25 azalmış.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Romatoid Artrit
Finlandiya’da yapılan bir araştırmada Romatoid Artrit hastalarının beslenmesine çimen suyu ve dut ilave edilmiş. Araştırmacılar tüketim yapan grupta eklem problemlerinde azalma ve uyku düzeninde iyileşme gözlemlemiş.
*olumlu ancak araştırmanın ölçeği küçük.
Kanser Destek
Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, Akut Promyeloktik lösemi HL60 hücrelerinde sitotoksik özellikler göstermiş. Bir başka çalışmada, meme kanserli 60 hastaya, kemoterapinin ilk üç evresinde, günde 60cc çimen suyu veriliyor. Kontrol grubuna verilmiyor. Sonuç Myelotoksitisiti sınırlanmış. Bu hastalar daha az kemik ve kan yapıcı ilaca ihtiyaç duymuşlar.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta bu araştırma çok küçük ölçekli ve hastaların %20‘si bulantı nedeniyle deneyi yarıda kesmiş. Bu konuda daha büyük ölçekli araştırmalara ihtiyaç var.
Bir diğer araştırmada Hindistan’da Netaji Subhash Chandra Bose Kanser Enstitüsünde 400 hasta üzerinde yapılmış. Terminal, tedavi ümidi olmayan hastalarda, çimen suyu tüketiminin kan transfüzyonu ihtiyacını azaltıp azaltmadığına bakılmış. Hastalar 6 ay boyunca 30ml çimen suyu tüketmiş.
Sonuç: Hemoglobin, toplam protein ve albumin değerlerinde düzelme görülmüş.
Çimen suyunun yan etkisi var mı?
Çoğu yetişkin için kullanımı güvenli. Ancak bazı kişilerde bulantı, kabızlık ve iştah kaybına yol açabilir. Özellikle çiğ olarak tüketildiği için kontaminasyona dikkat etmek gerekiyor.
Sağlıklı ve güzel günler dilerim.
ET
Kaynaklar:
http://www.ncahf.org/articles/s-z/wheat grass.html
http://www.living-foods.com/articles/whe...sinfo.html.
http://www.canceractive.com/cancer-activ...spx?n=3147
Marawaha RK, Bansal D, Kaur S, Trehan A. Wheat grass juice reduces transfusion requirement in patients with thalassemia major: a pilot study. Indian Pediatr. 2004
Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.
Journal of Clinical Oncology, 2006 ASCO Annual Meeting Proceedings Part I. Vol 24, No. 18S (June 20 Supplement), 2006: 8634 S. Dey, R. Sarkar, P. Ghosh, R. Khatun, K. Ghorai, R. Choudhury, R. Ahmed, P. Gupta, S. Mukhopadhyay, A. Mukhopadhyay
http://news.cancerconnect.com/lung-cance...-patients/
Ben-Arye E, et al. Wheat Grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis. Scand J Gastroenterol 2002a