Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Arzu Replies 2
Share Views 64
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atomların görünmemesi
#1
Atomların görünmemesinin sebebi nedir?

Atomları göremeyiz. Hatta çok gelişmiş mikroskoplar altında bile göremeyiz. Nedeni ise çok açık. Atomun büyüklüğü görünür ışığın dalga boyundan bin kat daha düşük ve ışık dalgaları atomların arasından akıp gider. Görebilmemiz için ışığın atoma çarpıp yansıması gerekirdi. Dalga boyu düşük, frekansı yüksek ışınlar kullandığımız zaman (x ışını, gama ışını gibi) bu seferde enerjili ışın elektronla etkileşime giriyor ve atomu başka bir izotopa dönüştürüyor. Kaldı ki bu ışınlar da zaten görünür ışık dalga boyunda ve frekansında değillerdir.

Rakamlar ile anlatacak olursak; görünür ışık 350-700 nm dalga boyunda, en basit hidrojen atomu ise elektron çapını dikkate alsak dahi 0,1 nm kadardır. [1]a
Cevapla
#2
Evrenin dışında fizik kuralları geçerli mi?

Öncelikle şu an deneyimlediğmiz ve bildiğmiz fizik yasaları sadece evrendeyken geçerli olabilirler ama çoklu evrenler gerçekse başka evrenlerde bambaşka fizik yasaları da olabilir. Ama evrenın dışı ve evrenden önce gibi sorular da mantık hatası içeriyorlar. Çünkü zaman ve mekan büyük patlamayla başladı ve yine everenin içinde geçerli olan fiziksel kavramlar (ama yine de kendimi daha iyi ifade etmek için evrenin dışı diyeceğim).

Zaten evrenin kendisi, evrenin içindeki fizik yasalarına uymak zorunda değil ki. Mesela evren ışık hızından çok daha hızlı bir şekilde genişliyor. Bu da fizik yasalarının evreni bağlamadığının bir göstergesidir bence.

Ama oralarda bir yerlerde bambaşka şeyler de olabilir tabi ama insan aklının algılayamayacağı şeyler de olabilirler.
Cevapla
#3
Soğuk havalarda ağzımızdan neden buhar çıkar?

Sıcak havanın su çözme oranı soğuk havaya göre daha yüksektir. Ciğerlerimizden çıkan hava atmosfer şartlarına ulaştığında sıcaklığı düşecek ve çözebileceği su miktarı azalacaktır. Çözebileceği miktarın fazlası da çözeltiden ayrılacaktır. T sıcaklık olmak üzere T>0 olduğu durumda "doyma basıncı=611.21*exp[17.502*T/(240.97+T)]" formülü ile basıncı Pa cinsinden sıcaklığı C cinsinden küçük sapmalarla kolaylıkla hesaplayabilirsin
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi