Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author derya Replies 0
Share Views 21
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ALİSYUM ÇİÇEĞİ ( Kraliyet Halısı )
#1
ALİSYUM ÇİÇEĞİ ( Kraliyet Halısı )


Kraliyet halısı  ya da  Alisyum çiçeği
( Labularia maritima ) 
Alisyum ya da kraliyet halısı ( Lobularia maritima, eski adı Alyssum maritima ), turpgiller ( Brassicaceae ) familyasından beyaz ve mor çiçekli, çalımsı ve otsu bir bitkidir.  Eski cins adından dolayı, adına alisyum ( alyssum ) ya da tatlı alisyum denir.  Bir adı da  'kraliyet halısı' dır. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir.  Akdeniz havzasına özgüdür, ancak süs bitkisi olduğu için dünyaya yayılmıştır.  Bordür ve kaya bahçelerinde yer örtücü olarak  yetiştirilir. . 
Tatlı alisyum, Ak kuduzotu, Ballıca da denir. 
Top halinde bol  çiçek açar. bazı hibritleri pembe, kırmızı ve sarı renkli  çiçek açar. Ancak hibitleri  çoğu zaman  tohum vermez. 30 cm kadar büyür, sık dallı ve şerit şeklinde yapraklıdır. Beyaz çiçekli çeşitleri bal kokuludur.

Yurdumuzda doğal olarak yetişen bazı alisyum ( alyssum ) türleri, eskiden kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu nedenle,  halk arasında  alisyum ( alyssum ) türlerine 'kuduz otu', 'deli otu' denir. Ancak alisyum çiçeği artık 'lobulari' cinsinden kabul edilmektedir. 

Labulariia maritima,  bahçelerde, bordürlerde, duvar diplerinde  yer örtücü olarak yetiştirilmektedir, askılı saksılarda ve pencere önlerinde de çok güzel durur. 
[Resim: IMG_2828.JPG]
Alisyum, ılıman iklimlerde yetişir, güneşli ya da yarı gölge yerleri ve kireçli, kuru toprakları sever. Fazla soğuktan ve  aşırı sıçaklardan olumsuz etkilenir. Yaz aylarında düzenli olarak  sulanırsa  bol çiçek açar. 
Yetiştirilmesi çok kolaydır, fazla bakım istemez. Solan çiçekleri kesilince yeniden çiçeklenir. İliman iklimlerde yıl boyu çiçek açabilir. Soğuk yerlerde tek yıllık olarak yetiştirilir. Yaprakları yenir, salatalara katılır. 
Alisyum çiçeği tohumdan ve kökten ayırma ile üretilir. Çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden yetişir.  Yurdumuzda doğallaşma  eğilimindedir.
Bul
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi