Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Sosyalistler Replies 0
Share Views 15
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AĞAÇ BAMYASI ( Arujya )
#1
AĞAÇ BAMYASI ( Arujya )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
Yurdumuzda ağaç bamyası adı ile tanınan  arujya ( Araujia sericifera  ), zakkumgiller ( Apocynaceae ) familyasından, hem sebze, hem de çiçek olarak  yetiştirilen, çok yıllık, sarmaşık formlu  bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'dır. Dünyaya süs bitkisi olarak yayılmıştır.  Çan şeklindeki çiçekleri beyaz ya da soluk pembe renkli ve  güzel kokuludur.


Ağaç bamyası bitkisi  ve çiçeği
Ağaç bamyası'nın, bildiğimiz bamya ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Armut şeklinde olan meyveleri tam olgunlaşmadan, ceviz büyüklüğüne gelince toplanarak  sebze olarak yenilir. Özellikle etli dolması yapılmaktadır,  bitkinin diğer kısımları ise zehirlidir ve  yenmez.


Ağaç bamyası ( arujya )  meyveleri

Bamya  bitkisi ( Abelmoschhus esculentus ).
Ebegümecigiller ( malvaceae ) familyasından, tekyıllık  ve otsu bir bitki olan
Bamya ( Abelmoschhus esculentus ) ile  ağaç bamyası ( Araujia sericifera ) arasında, isim dışında bir yakınlık yoktur. 
Aslında kendi kendini tozlayabilen bir bitki olan ağaç bamyası!nın ( araujia ) tozlaşmasında, güveler de önemli rol oynar.  Bu nedenle arujya  'güve otu', 'güve asması' adları ile de tanınır.  Mesane çiçeği, zalim bitki, bu bitkiye verilen diğer adlarından bazılarıdır.


Ağaç bamyasının  tozlaşması çoğu zaman  güveler tarafından olmaktadır.
Ağaç bamyası'nın tohumları kanatlıdır.  Meyvesi tam olgunlaştığı zaman çatlar ve içindeki çok fazla  tohum uçarak hızla  etrafa yayılır.  Bu nedenle, bazı ülkelerde araujia zararlı ve istilacı bitkiler arasında kabul edilmiştir.
[Resim: IMG_1163.JPG]

Ağaç bamyası meyvesinin iç kısmı.
Arujya ( araujia ), ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir.  Güneşli veya yarı gölge yerleri ve organik madde bakımında zengin, nemli toprakları sever.  Soğuğa  oldukça dayanıklıdır ( - 7, 8 derece ).  Sarıldığı ağaçları kurutabilmektedir,  'zalim bitki' denmesi bu yüzden olsa gerek.  Boyu 10 metreye kadar uzayabilmektedir.  Genel olarak tohumdan yetiştirilenler ikinci yıldan itibaren meyve vermektedir,  yerini severse  ilk yılda meyve veriyor.
Ağaç bamyası, tohumla ve çelikle  üretilmektedir.
a

Ağaş bamyası ( Araujia sericifera )  tohumu


Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
  meyvesi ve olgunlaşmış tohumları

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
[Resim: Adsiz-300-x-200-piksel-600-x-200-piksel.gif]
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi