Anasayfa

Sohbet

Üyelerimiz

İletişim


Subject İnformation
Author Arzu Replies 0
Share Views 153
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Abraham Lincoln (1809- 1865)
#1
Abraham Lincoln (1809- 1865)

Uşak olmayı istemediğim gibi uşak kullanmayı da sevmem; benim demokrasi anlayışım budur sözünün sahibi ünlü Amerikan Başkanı Abraham Lincoln. Hukukçu olarak yetişen Lincoln hayali özgür insanların yaşadığı siyah beyaz ayrımının yapılmadığı bir Amerika`ydı.


16. Başkan olarak seçildikten sonra ilk işi çatışma halinde olan Güney ve Kuzey eyaletlerinden Güney eyaletleriyle uzlaşmaya çalışmak oldu. Amerikan İç Savaşı`nın başlamasından sonra ise isyanların bastırılması için 75 bin kişilik gönüllü ordu hazırladı. 1862`de yayınladığı Özgürlük Bildirgesi ile tüm eyaletlerdeki kölelerazat edilmiş sayılacaktı; ancak hiçbir eyalet bu çağrıya uymadı.

1863`te birlik kuvvetlerinin Gettysburg Vicksburg ve Chattanooga gibi eyaletleri ele geçirmesiyle savaşın sonları yaklaştı. Lincoln 1865 yılında tekrar seçimleri kazanarak başkan oldu. Hiç kimseye kötülük herkese iyilik temasını vurgulayan başkanlık konuşması ile tarihe geçti. 1965`te son eyaletin de kuşatılması ile İç Savaş sona erdi.

14 Nisan 1965 yılında Amerikalı Yeğenimiz isimli bir temsile katılan aşırı güneyli bir casus olan John Wilkes Booth tarafından başından vuruldu ve ertesi gün öldü. Suikastçinin ilk planı Lincoln`ü kaçırıp Güneyli esirlerin salıverilmesi koşuluyla serbest bırakmaktı.

Ancak sonradan planını suikaste çevirdi. Lincoln`ün temsili izlediği locanın giriş kapısına bir delik açan suikastçi en komik sahnede kahkahaların yükseldiği anda silahını ateşledi. Başından vurulan Lincoln yere yığıldı.

Aynı gece Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı da suikaste uğradı ancak şans eseri kurtuldu. Lincoln suikastinin sırrı ancak 1961 yılında çözüldü. Philadelphia`daki bir sahafta bulunan kitaptaki şifreli mesajlar cinayeti aydınlattı. Dönemin Savunma Bakanı Edwin Stanton Lincoln`ün yerine geçmek için suikasti planladığı anlaşıldı. Stanton o gece tiyatroya giderken: sahneden ayrıldığım zaman Amerika`nın en ünlü adamı olacağım! diyordu.
Cevapla




Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi