Forum Sitesi

Tam Versiyon: Çocuklara Kalem Tutturma Yöntemi Nasıl Öğretilir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Çocuklara Kalem Tutturma Yöntemi Nasıl Öğretilir? Kalem Tutma Yaşı Nedir ?



Çocuklara Kalem Tutturma Yöntemi Nasıl Öğretilir? Kalem Tutma Yaşı Nedir ?

Okula hazırlık döneminde evde yapılabilecek kalem tutma çalışmaları ile doğru kalem tutuş şeklini çocuğunuza öğretebilirsiniz! Çocuklara kalem tutma nasıl öğretilir? Çocuklar ne zaman kalem tutabilir? Çocuklara kalem tutturma şekilleri:








Annelerin çocuklarına evde vakit geçirmeleri için aldıkları türlü türlü boyama kitapları, gelişimlerine ne kadar faydalı olacaksa da boyama yapabilmeleri için öncelikle kalem tutmaları gerekir. Kalem tutmayı bilmeyen bir çocuğun evde her yeri çizmesi, en çok annelerin başını derde sokmaktadır. Hem okul hayatına hazırlık için hem de gelişimine katkı sağlamak için belli bir yaşa gelen çocuklar üzerinde kalem tutma alıştırmaları üzerine çalışılabilir. Kimi çocuklar kalemi ilk defa ellerine aldıkları zaman ilk tutuşu olmalarına rağmen gayet güzel kavrarlar. Kimileri de ilk etapta sıkıntı yaşayarak kalem tutmayı beceremezler. Bu gibi çocuklarda kalem tutma becerisinin gelişimi için biraz zaman gerekir. El ve göz koordinasyonu gelişiminin sağlanmasıyla çocuklar, daha okunur şekilde yazılar yazabilecek ve kalemi daha kolay tutacaktır. Bu süre zarfında çocuğunuza doğru kalem tutuş şeklini nasıl gösterebileceğinizi en kolay yöntemleriyle sizlere derledik. İşte okul öncesi dönemdeki çocuklara kalem tutturma yöntemleri…


ÇOCUKLAR NE ZAMAN KALEM TUTABİLİR? KALEM TUTMA YAŞI NEDİR?



Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda 3 yaş grubunun kavramayı öğrenmek için doğru bir yaş aralığı olduğunu ortaya koyuyor. Hayal dünyalarını güçlendirmeye yarayan boyama etkinlikleri takip becerisini kuvvetlendirmede en etkili yöntemlerdendir. Kalem tutmayı öğrenen çocuklar, çizimlerini renklendirirken gelişimlerine katkı sağlarken bu durumdan mutluluk da duyacaktır.

ÇOCUĞA KALEM TUTTURMA TEKNİKLERİ! DOĞRU KALEM TUTMA ŞEKİLLERİ


NORMAL KALEM TUTUŞ ŞEKLİ:
Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağın kullanarak tutulduğu kalem şeklinde çocuğun tutma becerisinin sağlanması için el ve parmak kasları güçlendirici egzersizlere yönelmelisiniz. Bu egzersizleri oyun hamurundan kopartılan parçalarla sağlayabilirsiniz.
TIRTIL KALEM TUTUŞ ŞEKLİ:
İşaret ve başparmağı ile kalemi orta parmak üzerinde öne doğru tırtıl gibi hareket ettirilerek tutulur. Eli biraz alıştıktan sonra sürekli bu hareketi yapmasını isteyebilirsiniz.
AĞAÇKAKAN KALEM TUTUŞU:
Kalemi ucuna doğru tutarak sadece üç parmağı kullanıp öne ve arkaya doğru çizdirin. Bu hareketleri anlatırken ağaçkakan kuşunu hayal etmesini isteyin ve hareketi bunu düşünerek uygulamasını söyleyin.


ÇOCUKLARA KALEM TUTMAYI ÖĞRETMENİN KOLAY YOLU


Çocuğunuzun eline kalem tutmasını daha kolay sağlaması için lastikten yardım alabilirsiniz. Renkli bir lastikle dikkatini çekerek işi keyifli bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz. Çocuğunuzun bileğine lastiği takıp kalemi de lastiğin içine koyun. 180 derecelik dönüş sağlayarak kalemi lastiğe tutturun. Böylelikle kalemi çocuğunuz doğru şekilde tutmuş olacaktır.