Forum Sitesi

Tam Versiyon: Sağlığımız İçin Neden 3 Beyaz’dan Uzak Durmalıyız ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Uzak Durulacak 3 Beyaz Nelerdir ?
Sağlığımız İçin Neden 3 Beyaz’dan Uzak Durmalıyız ?
Sağlıklı yaşam artık herkes için bir formül haline gelmekle beraber, bu formülün temel kaynağı olan doğal besinlere talep giderek artmaktadır. Artık günümüzde uzmanların ” 3 Beyaz” diye tabir ettiği un, tuz ve şeker kullanmadan da sağlıklı menüler hazırlamak mümkün.

Her ne kadar sağlıklı yaşamı ihtiyaçtan çok moda haline getirenlerin sayısı fazla olsa da sağlıklı yaşamı ihtiyaç olarak görenlerin kendi vücutlarının, kan değerlerinin ölçüsüne göre besin tüketmeyi görev haline getirenler uygun besinleri bulmakta zorluk çekmemektedir.

Bazı yanlış bilinen doğrular yüzünden belli besinleri almakta geç kalmış olabiliyoruz. Mesela köylerimizde sofralarımızdan eksik olmayan bulguru kilo aldırır diye sofralarımıza koymamak bunlardan birisi olabilir.

Üretimin azalmasına istinaden katkı maddeli ürünlerin marketlerimizin raflarını doldurmasıyla beraber organik ürünleri bulmakta zorlanmamız, bulduğumuz organik ürünü de fahiş denilebilecek bir fiyatta almamız ayrı bir durum. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Uzun yıllar öncesinde hayli pahalı olan beyaz şeker yani toz şeker tatlılarımızın, pastalarımızın kaynağı olsa da şimdilerde ise uzak durmamız gereken 3’lülerden birisi. Şunu asla unutmamak gerekiyor; günümüzde doğal şekerin yerini hiç bir tatlandırıcı madde organik şekerin yerini tutmaz.

En ideal enerji kaynaklarından biri olan pekmez, doğanın insanlığa mucizesi sayılabilecek şifalı bal ve doğal yöntemlerle kurutulan ve içinde doğal şekerin var olduğu kurutulmuş meyveler şeker yerine kullanılabilecek en iyi ürünler. Hatta içine doğal tatlandırıcı olarak kullanılacak bu ürünlerle hazırlanacak yiyeceklere bir de gerçek tereyağı ve zeytinyağı eklendiğini düşünün. İşte bu noktada mutfağınızdan gerçekten sağlıklı ürünler geçtiğini düşünebilirsiniz.

Kaçınmamız gereken diğer beyaz ise tuz. Her ne kadar günümüz şehir hayatının telaşında, koşuşturmasında geçiyor olsa da bu durum sağlığımızı korumaya engel değildir. Paketlerde satılan tuzların yerine kullanılabilecek gerçek tuzlar var. Mesela deniz tuzu. İçinde bulunan mineraller vücudumuzun ihtiyacının %80 inin karşılamaktadır. Unutmadan kaya tuzu ile yapılan turşular daha lezzetlidir. 😉

Gelelim son tehlikeli beyaza. Yani un. Sofralarımızın olmazsa olmazlarından ekmeğin ana maddesidir un. Yakın geçmişte diyet yapanlar için “ekmekten uzak dur!” uyarısı yapılırken şimdilerde bu uyarı yerini “beyaz ekmekten uzak dur!” şekline bıraktı.

Çünkü yıllardır en önemli besin kaynağımız olan ekmeğin doğal, tam buğdayla, hatta evlerde pişirildiği sürece son derece yararlı olduğu biliniyor artık. Emeğe en çok buğday, çavdar ve mısır unları yakışıyor. Burada en önemli şey, bu unların “tam”, yani katkısız olanlarını kullanmak.